Formació Créixer Cantant a l'escola
La cançó en l’entorn escolar
Els infants tenen una atracció irresistible cap a la música i les cançons. Hem de ser conscients que la cançó és un dels millors canals de comunicació, d’expressió i de relació afectiva entre adults i infants.
Amb la cançó podem potenciar totes les àrees de desenvolupament de l’infant: la física, la mental i la socio-emocional.
La cançó és diversió-joc i els infants aprenen quan juguen, quan s’ho passen bé. Incloure la cançó a l’escola suposa promoure l’interès per aprendre. Suposa incloure una estratègia “inconscient” d’aprenentatge.
OBJECTIUS
- Aportar idees, recursos i materials per a treballar la música en totes les àrees de desenvolupament dels infants.
- Oferir un programa estructurat i dissenyat per Tot Sona, que ajudarà a implantar un temps específic d’estimulació musical.
ACTIVITATS DEL CURS
- Sessió de presentació del programa d’Estimulació Musical Totsona a l’equip docent del centre, a càrrec de Dàmaris Gelabert.
- Quatre sessions pràctiques d’estimulació musical amb els infants i els/les professionals de cada classe realitzades per l’equip Tot Sona. La periodicitat de les sessions serà d’un dia a la setmana i de durada entre 30 i 50 minuts (a convenir amb el centre).
- Sessió d’avaluació-valoració del programa i entrega del material corresponent a cada classe que inclou: dossier personalitzat amb el programa específic de les activitats realitzades i els objectius de cadascuna, i disc personalitzat que inclou cançons personalitzades amb el nom de la classe i la resta de cançons treballades.
Podeu bonificar el cost total o parcial dels cursos que oferim amb el crèdit acumulat de la cotització a la Seguretat Social dels/de les vostres treballadors/es.
CONTINGUTS
Un curs basat en el programa d’Estimulació Musical Totsona dissenyat per la Dàmaris Gelabert. Fonamentat en dos principis:
- La música és el primer llenguatge
- La cançó és canal de comunicació afectiva i estratègia educativa
El mètode entén la música com un llenguatge que desperta i desenvolupa les capacitats de l’infant i que incideix en totes les àrees del seu desenvolupament.
El mètode utilitza com a eix principal la cançó, lligada sempre al joc, l’expressió, el gest, el moviment i utilitza un repertori de cançons originals i amb objectius específics.
- Neurociència i educació musical
- La música: el primer llenguatge
- La cançó com a estratègia comunicativa i educativa
- Les bases de l’Estimulació Musical Totsona
- Esquema i estratègies del mètode d’Estimulació Musical Totsona
- Recursos pedagògics i repertori, incloent-hi el treball amb instruments, danses i audicions
FORMADORA
Esther Feliubaladó
Estudia guitarra clàssica al Conservatori Superior de Música del Liceu. Durant els anys d’estudis forma part de diferents formacions musicals fent concerts arreu de Catalunya i esdevé primera guitarra en l’Orquestra de Guitarres de Barcelona en els inicis de la formació.
Titulada per a l’ensenyament en Music Learning Theory (MLT) d’E. Gordon, i formada per la Dàmaris Gelabert en Estimulació Musical en l’etapa 0-6 anys, ara treballa com a formadora del mètode d’Estimulació Musical Totsona per a mestres a escoles, per a grups de famílies a l’espai Totsona i imparteix tallers d’estimulació musical a diferents espais.
14 raons més per incloure la música en l'entorn escolar
- Cantar sovint a classe ajuda a produir un estat de canvi necessari per a l’aprenentatge i la concentració. “El nostre cervell no acumula energia, necessita un constant rec sanguini que li porti oxigen i nutrients. Quan estem asseguts durant molt temps, la sang s’estanca als nostres peus i al cul.” “Els canvis d’estat (de posició) serveixen per donar energia i aconseguir que la sang estigui novament plena d’oxigen i que fluexi cap al cervell”. Gerard Evanski-“State changes for your classroom”.
- Les investigacions evidencien que les arts musicals són part central del procés cognitiu i que impacten sobre les funcions i sistemes responsables de tot l’aprenentatge.
- La cançó ajuda a la memorització d’aspectes acadèmics: més del 80% de la informació que processem en el cervell ve a través de la música i l’oïda. Sabem que la informació rítmica i melòdica que conté la cançó s’emmagatzema d’una forma natural en la memòria per després poder ser recordada, fins i tot quan creiem que ja no la recordàvem.
- La cançó crea i activa el coneixament a “priori”: aprenem més facilment quan ja coneixem alguna cosa sobre el concepte o el tema que ens volen ensenyar. La cançó és una forma perfecta de donar les bases per a aquest tipus de coneixement previ, que és fonamental i crític en el procés d’aprenentatge.
- Les cançons estimulen la creativitat i aporten una actitud positiva en l’entorn escolar.
- La música estimula els dos hemisferis cerebrals.
- La música ajuda a mantenir l’atenció.
- La cançó ajuda a donar energia a una classe ensopida al final de la setmana o trimestre.
- Pot ajudar a relaxar l’estrès dels alumnes més moguts de la classe.
- Abans de començar la classe: una cançó pot ajudar a concentrar el grup.
- La cançó pot ajudar-nos a introduir un tema nou.
- La cançó pot també ser una activitat concloent que serveixi per reforçar la lliçó o el nou aprenentatge.
- La cançó suposa una forma lúdica d’incorporar hàbits i rutines.
- La cançó ens dona possibilitats de treballar aspectes socials, de dinàmica i cohesió grupal.
ALTRES FORMACIONS
Tens algun dubte? Contacta’ns!